Categorieën
Nieuws

Geachte Arthur Mol, Floor Vermeulen, Bart van As en overige lezers…

Bekijk de ondertekende open brief als PDF

Geachte Arthur Mol, Floor Vermeulen, Bart van As en overige lezers,

Wij, namens de studenten en studentenorganisaties in Wageningen, wenden ons tot u met een urgente kwestie. Een tijdje geleden is plotseling bericht gekomen dat de drie kroegen in de Idealis-complexen Asserpark, Dijkgraaf en Hoevestein gesloten worden voor renovatie. Het is onduidelijk welke functies de ruimtes daarna zullen krijgen. Deze mededeling komt als een hele grote klap voor heel studerend Wageningen. De plek waar je als student gelijkgestemden ontmoet, ontspanning vindt na een dag studeren en vriendschappen sluit voor het leven, wordt mogelijk botweg gesloten voor het algemene publiek. Dit is iets wat ons grote zorgen baart. Waar gaan al deze studenten en de studentenorganisaties heen? Wij, de huidige studenten in Wageningen, hebben nu duidelijkheid en zekerheid nodig!

Wageningen is een stad, waar veel studenten met plezier studeren. Het kleinschalige, het ‘ons kent ons’ karakter, is iets wat studenten verbindt en bijblijft. Het is uniek dat dit kan in een stad met 5.740 bachelorstudenten, we zijn allemaal verschillend maar ‘Wageningen’ verbindt ons.

De flatkroegen zijn een begrip geworden voor iedereen die ooit gestudeerd heeft in Wageningen. Deze kroegen dragen al meer dan 30 jaar bij aan het verbinden van de Wageningse studenten en zijn natuurlijke ontmoetingsplekken. Ooit zijn zij begonnen als samenkomstplekken voor de flatbewoners, en werden later omgetoverd tot goedlopende kroegen. Nu, jaren later, spreken alumni nog over die speciale kroegen, waar zij mooie avonden hebben beleefd. Maar als het zo doorgaat, zal hieraan snel een einde komen. Nieuwe generaties studenten zullen nooit een stap binnenzetten in deze iconische en vooral, voor sociale contacten, noodzakelijke plekken!

De Flatkroegen zijn de enige uitgaansgelegenheden in Wageningen voor alle studenten: een uniek deel van de Wageningse studentencultuur. Toegang wordt verleend op vertoon van de studentenkaart en iedereen is welkom, studenten behoeven geen lidmaatschap aan te nemen en toegang is volledig vrijblijvend. De drie kroegen zijn een veilige plek om samen te komen. Sociale controle en het eigen bestuur, bestaand uit studenten, neemt verantwoordelijkheid. Zij zorgen samen voor een fijne plek met vrijwel nooit incidenten of overlast.

Wanneer de flatkroegen moeten sluiten, hebben studenten, die normaal wekelijks in een van de kroegen te vinden zijn, geen plek meer om naartoe te gaan. Dit zal hoogstwaarschijnlijk leiden tot meer huisfeesten en meer overlast in de binnenstad. Een groot stuk sociale controle valt weg, omdat er geen verantwoordelijken zijn bij deze ongereguleerde sociale samenkomsten.

Wageningen is een studentenstad en daarbij horen gelegenheden om stoom af te kunnen blazen met vrienden of in verenigingsverband. De Bunker en De Woeste Hoeve geven aan dat zij gezamenlijk wekelijks gemiddeld meer dan 900 bezoekers verwelkomen. Gewone horecagelegenheden in Wageningen hebben niet de mogelijkheid om een veelvoud aan studentenactiviteiten te faciliteren, op de manier dat dit wenselijk én betaalbaar is. Gezien het feit dat veel studentenorganisaties niet over een eigen accommodatie beschikken om activiteiten te organiseren is het niet alleen een probleem voor de individuele student, maar ook voor deze organisaties in het algemeen. Zonder een plek voor deze activiteiten komt ook de continuïteit van deze organisaties in het gedrang.

Uit de enquête van de Student Flat Organisation (SFO) van juni 2023 kwam naar voren dat 99% (1.884 van de 1.904 respondenten) van de studenten aangeeft dat de flatkroegen positief bijdragen aan het studentenleven in Wageningen.

De omvang van het studentenleven in Wageningen en de bijdrage die de flatkroegen hieraan leveren, mogen absoluut niet onderschat worden. De flatkroegbesturen en iedereen die gebruik maakt van de flatkroegen hebben nu duidelijkheid nodig over hun voortbestaan.

Het is moge duidelijk zijn dat het faciliteren van uitgaansgelegenheden voor studenten niet opnieuw uitgevonden hoeft te worden: het is er al en het loopt goed. ‘Don’t shut us down, Save The Flatpubs!’

Graag treden wij op korte termijn met u in gesprek zodat wij samen, studerend Wageningen, Idealis, de Wageningen Universiteit en Gemeente Wageningen, kunnen werken aan het behoud van de Wageningse studentencultuur. Alleen dan kunnen we zorgen voor duidelijkheid voor de drie flatkroegen en zekerheid voor alle studenten en studentenorganisaties in Wageningen.

Namens het Wageningse studentenleven,

Madelon van Vuure
Praeses der Wageningse Kamer van Verenigingen